Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web

Recepty

 

Seznam receptů: 

 

Něco k pivu nebo vínu...

Masová jídla

Sladká jídla a dorty

 

 

 

 

 

 

Videorecepty na:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Něco k pivu nebo vínu:

Šátečky
Pikantní slané šátečky
Slané koláčky
Slaný závin
Bramborový závin se škvarky
Majonézové housky
Slané koláčky s klobáskou
Slané kartičky
Párky v křupavém kabátku

Slané sýrové pečivo
Slaná kolečka z nivy
Preclíky ze sádla
Slaný dort
Slaný dort pečený
Minirohlíčky
Párečkové bonbóny
Pečené chuťovky
Sýrové česnekové kroužky
Křehké sýrové koláčky
Sýrové preclíky s lískovými oříšky
Sýrové tyčky
Slané tyčinky z majonézy
Plněné slané pečivo

Chlebánky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

Masová jídla:

Obrácené řízky
Smažené řízky naruby a pak zapékané s anglickou slaninou a zálivkou z masoxu
Smažené řízky naruby a pak zapékané se šlehačkou
Řízky naruby = s kápií, cibulí a zalité šlehačkou
Smažené řízky po švýcarsku zapékané se šlehačkou
Smažená kotleta na pařížský způsob

Smažené vepřové řízečky s bramboráčky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sladká jídla a dorty:

Nepečený jogurtový řez s rybízem
Nepečená tvarohová bábovka
Nepečené jahodové řezy
Nepečená jogurtová polokoule
Nepečený dort s mangem
Piškotová nepečená polokoule
Nepečená bábovka s rybízem, jostou a višněmi
Višňové řezy
Tiramisu počesku podle Danilky
Tiramisu z BeBe sušenek podle Ireny
Tvarohový dort s jahodami
Střecha z BeBe sušenek
Moučník za 5 minut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

ŠÁTEČKY

image

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 100 ml oleje, sůl, trošička cukru
Náplně dle chuti: kysané zelí, salám, (můžeme přidat gril.koření); šunka,
sýr; strouhaná jablka, skořice; povidla; tvaroh....
Postup:
Z droždí, trošky mléka a cukru připravíme kvásek. Mléko smícháme s olejem, trošičku osolíme, vlijeme k mouce a kvásku a vypracujeme vláčné jemné těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 5 - 6 částí, vyválíme kulatou placku, kterou vykrájíme na osminy.
Každý dílek naplníme, stočíme od širšího okraje do šátečku tak, aby cípek zůstal vespod. Upečeme dozlatova.
Můžeme sypat semínky.
Mohou být jak slané, tak sladké

 


 

PIKANTNÍ SLANÉ  ŠÁTEČKY

 

Obrázek k receptu

 

Na těsto:
3 hrnky polohrubé mouky, 1 bílý jogurt, 1 máslo
 

Náplň:
1 klobása, kousek pórku, 1 zelená paprika, 1 cibule, sůl, bazalka, pepř, kečup,
sýr na vrchní posypání

Postup:
Na vál,nasypeme mouku, přidáme jogurt a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverce.

Náplň:
Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme ostatní suroviny, okořeníme. Osmažíme a přidáme kečup. Na vykrojené čtverečky dáme trošku směsi, zabalíme jako šáteček, dáme na plech a pak celé posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut.

 


 

 

SLANÉ KOLÁČKY

 

Ingredience:

400 ml mléka, 1 kostka droždí, 3 lžíce krystal. cukru, 500-600 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 ml oleje

Náplň:

¾ kostky rostlin. tuku, 2 žloutky, 1 lžičky soli – možno dát i prolisovaný česnek
Postup:
Těsto běžným způsobem zaděláme a necháme vykynout.

Připravíme náplň : rozmícháme tuk, žloutky a česnek. pastu.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 2 částí, vyválíme pláty asi 1 cm, naplníme a stočíme jako roládu.
Nakrájíme šikmým řezem na trojúhelníky, posypeme kmínem, kořením a dáme péct při 175 st. až zrůžoví.

 


 

SLANÝ ZÁVIN

Na náplň: Kečup, česnek, bazalku, anglickou slaninu, šunku, plátkový sýr, nivu, kapii nebo červenou papriku, semínka - lněné, sezamové nebo slunečnicové, atd

Na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g HERY, 250 g tvarohu kostka

Postup: Vypracujeme těsto - je na dva záviny, pokud chcete jeden, udělejte poloviční dávku. Vyválíme plát a potřeme kečupem smíchaným s utřeným česnekem a bazalkou, na to poklademe plátky anglické slaniny, na ni plátkový sýr, na něj šunku .Pak nadrolit nebo nastrouhat nivu a posypat jemně nakrájenou kapii nebo červenou papriku.

Závin smotáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.

 Pečeme v troubě na 160°C až dozlatova.

 


 

BRAMBOROVÝ ZÁVIN SE ŠKVARKY

image_568_MINI.jpg

Těsto:

500 g brambor, špetka soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky,15 g droždí, mouka na vysypání válu, 20 g tuku na potření

Náplň: 250 g vepřových škvarků, 4 lžíce krupice

Postup:

Brambory vaříme v osolené vodě do změknutí. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.K nastrouhaným bramborám přidáme prosetou mouku, sůl, kvásek a zaděláme tužší těsto (podle druhu brambor bude možná potřeba přidat více mouky).

Škvarky překrájíme na menší kousky. Na pánvi pomalu opražíme krupici, přidáme škvarky a promícháme.
Směs zalijeme asi 50 ml vody a krátce povaříme. Pak ji přiklopíme poklicí, odstavíme z ohně a necháme 5 minut zapařit.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň a stočíme do závinů.
Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.
Během pečení potíráme povrch závinů tukem.

 


 

MAJONÉZOVÉ HOUSKY
image
Ingredience:
250 ml mléka, 1 vanička majonézy)-  tj.100 ml, 1 lžička soli, 1/2 kg hladké mouky,
1 lžička cukru, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup:
V uvedeném pořadí vložíme do pekárny program těsto.Po vykynutí upleteme houstičky potřeme bílkem či rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, kmínem nebo sýrem. Troubu zbytečně neotevíráme. Lze připravit i klasicky.

 


 

        SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU


Můžete i posypat strouhaným sýrem. Pečeme při teplotě, jak se pečou klasické buchty. Krásně naskočí. K vínu a podobně nemají chybu.Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 tuk Stela, 1 kysaná smetana v kelímku,1  prášek do pečiva, sůl a kmín.
1 dobrá klobáska nakrájená na tenké kolečka, 1 vajíčko na potření.
Postup:
Těsto se zpracuje a nechá v lednici odpočnout aspoň 2 hodiny. Potom vyválíte a vykrajujete tvořítkem na cukroví kolečka.
Na vymazaný plech poskládáte kolečka, potřete vejcem a položíte kolečko klobásky.

 


 

SLANÉ KARTIČKY

image

Ingredience:

350 g hladké mouky, 1 HERA, 1 zakysaná smetana, sůl, kmín,
rozšlehané vejce na potření.

Postup:

Ze surovin uděláme těsto, vyválíme plát, vykrájíme obdélníčky a dovnitř vytlačíme ozdobné kartičky. Uložíme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, paprikou atd.,  a upečeme

 


 

PÁRKY V KŘUPAVÉM KABÁTKU
image
Ingredience:
200 g brambor, 200g hl. mouky, 100 g tuku na pečení,  jemné párky, 1 vejce,

1 lžička prášku do pečiva, mouka na vál, žloutek na potření, drcený kmín na posypání
Postup:
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2-3cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do zrůžovění.

Párky jsou dobré teplé i studené, s hořčicí i kečupem.
Tip: Pokud vám zbude těsto, vyválejte plát a rozkrájejte na proužky, na plechu potřete žloutkem a posypte kmínem, mákem.. Máte výborné tyčinky k vínu.

 


 

 

SLANÉ SÝROVÉ PEČIVO

Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 200 g tuku,  200 g strouhaného sýra (eidam), 250 ml šlehačky, sůl, kmín, mák, červená paprika, koření podle chuti, strouhané mandle na posypání
Postup:
1) do mouky nastrouháme sýr a tuk
2) přilijeme šlehačku a zaděláme těsto
3) dáme do chladničky odpočinout alespoň na 2 hodiny (já dávám odpočinout přes noc)
4) vyválet na pomoučněném vále, vykrajovat tvary (kdo chce, může potřít vajíčkem, ale není to nutné)
5) posypat solí, kmínem, apod.
6) ve středně teplé troubě pečeme na střední poloze do zrůžovění

 


 

SLANÁ KOLEČKA Z NIVY

Ingredience: 24 dkg hladké mouky, 24 dkg plísňového sýru niva, 20 dkg másla
Postup: Sýr i máslo nastrouháme, uděláme těsto. Necháme odležet (i přes noc).
Vyválíme plát (asi 3 mm silný), potom vykrajujeme kolečka (můžou být i jiné tvary).
Potřeme rozšlehaným vejcem se solí a ozdobíme polovinou mandle.
Upečeme -  horkovzdušnou na 180 stupňů a každý plech tak 11 minut...
 


 

PRECLÍKY ZE SÁDLA
Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 25 dkg sádla, 1/4 l mléka, 5 dkg kvasnic, špetka soli
Postup: Do kvásku dáme mouku, sádlo a sůl a umícháme těsto. Je trochu řidší.

Nečekáme až vykyne a hned děláme z těsta malé kroužky, které máčíme do mléka a pak do máku namíchaného se solí. Pečeme asi na 220 stupňů. Upečené preclíky jsou křehoučké a nejlépe chutnají co nejčerstvější.

 


 

 

SLANÝ DORT

Ingredience:

Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí
1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka játrové paštiky, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř
2. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 2 sýry lučina, 2 tavené sýry, 5 stroužků česneku, sůl
Sekaná: 400 g mletého masa, 3 vejce, hrst strouhanky, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek - všeho podle chuti

Postup:

Korpus:
Vše smícháme a necháme asi 30 minut kynout. Potom těsto přendáme do vymazané
a vysypané dortové formy a necháme ještě 20 minut kynout. Pak potřeme těsto vodou se solí
a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C . Po 20 minutách znovu potřeme vodou se solí a až zezlátne, je hotový.
Potom v téže dortové forměá upečeme sekanou. Všechny suroviny smícháme a urovnáme do vymazané formy.
Pečeme asi 1/2 hodiny při 200°C. Nechme vychladnout. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme.
Vybereme ten nejrovnější plát a ten si necháme nahoru. Dolní plát lehce potřeme 1. pomazánkou,
na ni položíme sekanou, znovu lehce potřeme touto pomazánkou a přiložíme druhý plát chleba.
Na něj rozetřeme zbytek 1. pomazánky a přiklopíme posledním plátem.
Boky a horní stranu dortu pomažeme 2. pomazánkou.
Libovolně ozdobíme zbytkem pomazánky, zeleninou, sýrem, uzeninou…

 


 

 

SLANÝ DORT PEČENÝ

Slaný korpus:

500 g polohrubé mouky; 4 dl mléka; 1,5 dl oleje; 3 vejce; 1 prášek do pečiva; 1 lžička nějaké oblíbené bylinky

Postup:
Vše se smíchá a upeče. Peče se asi 25 minut při 180°C. Do korpusu dáme sekanou upečenou ve stejně velké dortové formě. Aby v dortu držela, namažeme mezi půlky korpusu a sekanou bramborový salát.
Navrch jsem použijeme např. pomazánku z nivy (Niva; tav. sýr; máslo; trochu smetany; petrželka; sůl). Tu také použijeme na nazdobení okraje dortu... Poté zdobíme např. salámem, šunkou, okurkou, vajíčky, hráškem, kapií a nakonec vše zalijeme čirou želatinou

 


 

MINIROHLÍČKY

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 42 g kvasnic, sůl, malá lžička cukru

Náplň: šunka nebo šunkový salám, suchý salám, libovolný sýr (niva, eidam,...) 1 vejce na potření, semínka na posypání (semínka, mák, kmín,...)

Postup:

Mléko zahřejeme (aby bylo teplé, ne horké), rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Zatím do mísy prosejeme mouku a osolíme. Přilijeme olej a vzešlý kvásek a vařečkou promícháme. Pak vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto (není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí). Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý vyválíme na kruhovou placku a rozkrájíme na 8 dílků. Na každý dílek položíme náplň (např. půl kolečka šunky nebo salámu, 1 kolečko suchého salámu, trochu nastrouhaného sýra) a náplň srolujeme do co nejmenšího pevného válečku. Horní cípy "trojúhelníku" přetáhneme přes váleček a celé srolujeme do rohlíčku. Třetí cíp trochu protáhneme a omotáme tak, aby byl vespod. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°. Pečeme dozlatova asi 15 minut. Rohlíčky můžeme naplnit i jinou oblíbenou náplní, klidně i sladkou (v tom případě po upečení pocukrujeme).

 


 

PÁREČKOVÉ BONBÓNY

Ingredience:

1 balíček listového těsta, 6 - 8 nožiček tenkých párků, 1 vejce, bavlněný provázek

Postup:

Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme 2 - 3 x vidličkou. Těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta a zabalíme do válečku. Okraj těsta mírně přitlačíme. Asi 1,5 cm od krajů válečku přitlačíme těsto kolem párku a volně převážeme provázkem, nastříháme nebo nakrájíme a upravíme do požadovaného tvaru. Bonbóny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut dozlatova.
Nezapomeneme upozornit strávníky, že provázek se nejí!


 

PEČENÉ CHUŤOVKY

Pečené chuťovkyPečené chuťovky

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky cukru, špetka soli, 125 g másla, 120 ml mléka
Náplň: 100 g másla, 100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, na ozdobu: půlky ořechů nebo půlky oliv

Postup:

V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, mléko a smícháme. Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké měkké těsto. Dáme do chladna odpočinout. Ušleháme máslo a postupně do něj zašleháme oba najemno nastrouhané sýry. Těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou rozválíme na tenkou placku, potřeme třetinou náplně a pevně srolujeme. Dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlé rolády nakrájíme na tenká kolečka a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na každé kolečko přitiskneme kousek ořechu nebo olivy. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zrůžovění asi 10 minut. Je to velmi jednoduché, málo pracné a velmi dobré. Z uvedeného množství jsou tři plechy (asi 120 kousků).

 


 

 

SÝROVÉ ČESNEKOVÉ KROUŽKY

Sýrové česnekové kroužkySýrové česnekové kroužky

Ingredience:

200 g hladké mouky, 125 g 100% tuku, 100 g taveného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,
1 lžička soli, 3 - 4 větší stroužky česneku, 1 vejce na potření

Postup:

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhaný změklý tuk
(změklý tuk se špatně strouhá, proto je lepší ho nastrouhat studený z ledničky a nastrouhaný nechat změknout), sůl, prolisovaný česnek, sýr a vejce. Zpracujeme hladké těsto.

Na pomoučeném vále ho rozválíme na 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme z ní kolečka. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu z každého kolečka vykrojíme menším kulatým tvořítkem střed. Pečeme při 200°C asi 6 minut.
1 dávka - cca 80 ks

 


 

 

KŘEHKÉ SÝROVÉ KOLÁČKY

Křehké sýrové koláčky - slané

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g taveného sýra bez příchutě, 250 g tuku
Náplň: 100 g sýru niva, cuketa, ořechy

Postup:

Všechny suroviny na vále zpracujeme rukama v těsto. Rozdělíme na poloviny, z každé uválíme váleček a rozkrájíme na stejné kousky (radši menší). Z každého uděláme kuličku, dlaní zploštíme a skleničkou vytlačíme důlek. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Důlky naplníme náplní, ozdobíme ořechem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C
15-20 minut.

Náplň: sýr i cuketu nastrouháme na hrubém struhadle (cukety o trošku větší hromádka než sýra) a smícháme.
Upečené koláčky můžeme lehce poprášit mletou sladkou paprikou.

 


 

 

SÝROVÉ PRECLÍKY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

Ingredience:

■ 260 g hladké mouky■ 1 lžičku prášku do pečiva■ 150 g rostlin. másla
■ 70 g jemně nastrouhaného eidamu■ 2 až 3 lžíce bílého jogurtu■ sůl
■ 1 lžičku sušeného koření nebo vloček papriky■ 70 g hrubě nasekaných lískových oříšků
■ 40 g parmezánu

Postup:

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme máslo, nastrouhaný eidam, jogurt, sůl, lžičku koření nebo vločky papriky, lískové oříšky a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak z těsta vyválíme pramínky, stočíme je do preclíků, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme jemně nastrouhaným parmezánem
a v předehřáté troubě je upečeme dozlatova.

 


 

SÝROVÉ TYČKY

Sýrové  tyčky
Ingredience:

120 ml mléka, 150 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku, 1 vejce, 1/2 lžičky soli,
1 lžička cukru, špetka pepře, 150 g nastrouhaného Eidamu, 370 - 400 g hladké mouky
(podle velikosti vejce), 20 g čerstvého droždí
vejce na potření, semínka na posypání

Postup:

Těsto zpracujeme a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválímena plát tlustý asi 1/2 cm a rozkrájíme na proužky široké 2 cm. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení a každý zkroutíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme do zrůžovění (asi 15 minut při 200°C).

 


 

 

SLANÉ TYČINKY Z MAJONÉZY
Ingredience:
1/2 l mléka, 1 kg polohrubé mouky, 40 g droždí, cca 250 ml majonézy, sůl, pepř, mletá sladká paprika, kmín, mák, semínka…
Postup:
Ve vlažném mléce necháme vzejít kvásek. Uděláme si z majonézy, mléka, polohrubé mouky. mleté papriky, pepře a asi 1 a půl lžíce soli těsto. Necháme chvíli odpočinout (ale není to nutné).

Pak si vždy z kousků těsta uválíme plát, který potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem

a posypeme hodně solí, můžeme znovu mletou paprikou a pak dle chuti mákem, kmínem, Poté plát rádýlkem rozdělíme na proužky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté asi na 200°C. Pečeme dozlatova.

 


 

 

PLNĚNÉ SLANÉ PEČIVO

 

Ingredience:

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 300 ml mléka, 30 g másla, 30g kvasnic, lžička cukru, špetka soli
Náplň: 125 g másla, 125 g sýru Lučina, 3 stroužky česneku, sůl
Dále: 1 vejce na potření, sezamové semínko, 3 - 4 nožičky klobásy, petrželová nať

Postup:

Klasickým způsobem vypracujeme kynuté těsto a necháme nakynout. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 3 - 3,5 cm. Naskládáme je na plechy vyložené papírem na pečení, každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí asi 15 minut.
Upečené a vychladlé rozkrojíme vodorovně do 2/3. Uvnitř namažeme náplní, vložíme kolečko klobásy a kousek zelené petrželky.
Náplň: Máslo utřeme se sýrem a prolisovaným česnekem, podle chuti dosolíme.

 


 

 

CHLEBÁNKY

 

Ingredience:

2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody, 25 g droždí

Postup:

Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, příp. solí a upečeme (asi 30 minut při 180 - 200°C).

 


 

 

  Obrácené řízky

 

Ingredience:

• 4 krůtí, kuřecí nebo vepřové řízky
• sůl, pepř
• hořčice
• strouhanka
• 2 vejce
• sekaná pažitka nebo petrželka
• olej

Postup přípravy:

Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou lehce do řízků po obou stranách zatlačíme.Vejce rozšleháme se sekanou zelenou natí a namočíme do nich po obou stranách řízky a ihned je smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Komentáře k receptu:

♠ Strouhanku promíchávám ještě se strouhaným sýrem a řízky potřu ještě prolisovaným česnekem a pak hořčicí.

♠ Ochucené a osmažené řízky jsem vložila do pekáčku na nakrájené brambory s cibulkou a slaninou. Přikryté asi 30 minut dusila (až byly brambory hotové). Poté na každý plátek masa položila uzený sýr, zalila šlehačkou a nezakryté pekla ještě 20 minut. Můj přítel je skvělý kuchař. Slova uznání od něj slyším velmi zřídka. A díky tomuto receptu jsem se po dlouhé době dočkala.

♠ Já znám ještě pokračování-takto udělané řízky se naskládají do pekáče, prokládají se anglickou slaninou a cibulí, nakrájenou na kolečka. Pak se zaliji směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety. Zalité řízky upečeme do měkka (asi ¾ hod. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

♠  Do pekáčku postupně pokládáme plátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu  a cibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 25 min.

 


 

 

♣  Smažené řízky naruby a pak zapékané s anglickou slaninou
a zálivkou z masoxu

 

Zapékané obrácené řízky

Ingredience:
• 4 plátky vepřová krkovice bez kosti
• 4 vejce
• 60 g strouhanky
• 150 g anglické slaniny
• sůl, mletý kmín

Zálivka:
• 120 g másla, 500 ml vody, 1 kostka masoxu

Postup přípravy: Krkovici omyjeme, osušíme a naklepeme. Potom ji osolíme, okmínujeme a důkladně obalíme ve strouhance. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do masa. Vejce rozšleháme v míse, na pánvi rozehřejeme olej. Troubu předehřejeme na 200°C. V hrnci svaříme vodu, masox a máslo.Plátky masa ve strouhance namočíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáváme do rozpáleného tuku a z obou stran opečeme. Osmažené řízky naskládáme do zapékací misky, obložíme anglickou slaninou (nemusíme) zalijeme připraveným vývarem a dáme do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny. Zapékané obrácené řízky ihned servírujeme. Vhodnou přílohou jsou hranolky.Po tomto jídle se mohou u nás všichni utlouct. Chuť je opravdu výtečná.

 

Vepřové řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky,
ve které je obalujeme tak, abychom do nich "vtlačili" co nejvíc strouhanky.
(Je lepší si řízky nejdřív trochu předklepat).

 

http://img.mimibazar.cz/foto-ssd64/9/060521/21/k333.jpg

 Až není vidět maso, ale celý řízek je pokrytý strouhankou, obalíme
v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji.

 

http://img.mimibazar.cz/foto-ssd64/9/060521/21/k334.jpg

Mezitím necháme svařit 1 kostku bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar zredukuje a nasákne do řízků.
Uvidíte, že něco tak dobrého jste dlouho nejedli.....

 Výborné s bramborovou kaší...

 


 

 

♣  Smažené řízky naruby a pak zapékané se šlehačkou

Ingredience:  
6 kuřecích řízků, 1 Rama Cremefine na vaření, vejce, strouhanka

Postup přípravy:

- Řízky naklepeme, osolíme a opepříme a zatlučeme do nich strouhanku (nejlépe to jde pěstí).
- Pak obalíme ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi.
- Opečené řízky naskládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou.
- Pečeme asi 45 min při 220°.
- Podáváme s bramborem nebo s hranolkami.

 


 

 

Řízky naruby = s kápií, cibulí a zalité šlehačkou

http://img.mimibazar.cz/foto/10/080528/15/j19445.jpg  
Ingredience:

Vepřová kýta - dle strávníků 
• 0,5 kg cibule, strouhanka, 2 vejce, 2 smetany ke šlehání
• sterilizovaná kapie, sůl, pepř

Postup přípravy:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme napřed ve strouhance - strouhanku do maso prostě vboucháme. Pak maso obalíme v rozšlehaných vejcích a hned šupneme do rozpáleného oleje a prudce z obou stran osmahneme. Plech si vymažeme /stačí lehounce/, poklademe půlkou nakrájené cibule /krájíme na kolečka/, na cibuli klademe osmahnuté maso, zasypeme druhou půlkou cibule, přidáme sterilizovanou kapii, vše zalejeme šlehačkou a zapékáme v troubě cca 30 minut při 180 stupních. Je to kalorická bomba, ale kdo u nás jedl, dost mlaskal !

Obměny:

- někdy přidám sterilizované žampiony - taky dobrý...

Obměna se sterilovaným salátem – Moravanka.

- Na naskládané řízky vyklopíme sterilizovaný salát Moravanka i s nálevem, já přidávám i trošku vody
   nebo vývaru.
- Cibulky a okurky překrojím na menší kousky, akorát vytáhnu feferonku, který v těchto salátech bývá,
   ale kdo má rád ostré - není na škodu.
- Asi 20 minut "doděláme" v troubě.
- Na talíře dáme i se zeleninou na řízku.
- Jako příloha např. bramborová kaše.

- Měla jsem strach, že to jídlo bude kyselé, ale jsem překvapena vůní i chutí.  

    Naprosto vynikající recept !!!

 


 

 

♣  Smažené řízky po švýcarsku zapékané se šlehačkou
(Smažené řízky ve vajíčku a potom zapékané v troubě. Na každém řízku plátek šunky, sýra = vše zalité smetanou
a zapečené v troubě)

 

Ingredience:

• 4 řízky (vepřové, kuřecí prsa)
• sůl
• pepř
• 2 vejce
• šunka
• 4 plátky sýra (Eidam)
• 125 ml smetany
• 1 lžička hořčice
•  20 g másla

 

Postup přípravy:

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a  ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách dozlatova osmažíme.Vyšší menší plech vymastíme máslem a vložíme do něj řízky. Jednotlivé kousky obložíme plátkem šunky, sýra a vše přelijeme smetanou, do které jsme přimíchali hořčici. Pečeme v horké troubě cca 15 minut.

Příloha: různě upravené brambory.

 

Komentáře k receptu:

Doporučuji řízky nejdřív obalit ve strouhance a až potom v rozšlehaných vejcích – tzv. řízky naopak.

   Potom postupovat podle receptu.

 


 

 

♣  Smažená kotleta na pařížský způsob

      (smažené vepřové závitky plněné mletým uzeným masem)

 

Ingredience:

• 600 g vepřové kotlety
• koření na mleté maso
• sůl
• 200 g uzeného masa
• 100 ml kyselé smetany

 

Na obalování – klasický trojobal:

• hladká mouka
• strouhanka
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka

 

Pracovní postup:

- Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme.              
- Vyklepané plátky z obou stran osolíme a posypeme kořením na mleté maso.                     
- Uzené maso pokrájíme na menší kousky a umeleme v masovém mlýnku.                  
- K pomletému masu přidáme kyselou smetanu a dobře promícháme, až vznikne krémová náplň.                                     
- Každý plátek masa pokryjeme uzenou náplní, opatrně zavineme a spojíme párátkem, aby náplň v průběhu
  další přípravy nevytekla.
- Závitky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a v jemné strouhance.                                                   - Na pánvi rozpálíme olej a obalené závitky ze všech stran osmažíme do zlata.                   
- Hotové necháme odkapat na papírové utěrce.                                                     
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou. 

 


 

 

♣  Smažené vepřové řízečky s bramboráčky


 

Ingredience:
▪ 4 řízky                                                                                                                      

Těstíčko:                                                                                                                                                                    ▪ 1 lžícemajoránky                                                                                                                      
▪ 5 stroučků česneku                                                                                                       
▪ 2 vejce                                                                                                                                                           
▪ sůl, pepř.

 

Postup přípravy:

Řízky naložíme do těstíčka a necháme několik hodin odležet.               
Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.

 

 

 

 


 

Nepečený jogurtový řez s rybízem

 

 

Krém: 500 g jogurtu, 1 Rama cremefine na šlehání (nebo šlehačka), 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. Ramu ušlehat s cukrem, přidat jogurt a krátce sešlehat. Poté připravit podle návodu želatinový ztužovač, vmíchat do něj lžíci krému, důkladně promíchat a vlít do zbytku krému-opět promíchat.

Dále potřeba: 1 velké balení piškotů, asi 300 g rybízu (já dala černý a červený).

Postup: Na dno nádoby položit pečicí papír nebo fólii (já dávala do dortového ráfku), formu vyložit piškoty, teprve poté připravit krém. Ten rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat rybíz, navrstvit na piškoty, zakrýt další vrstvou piškotů a potřít druhou polovinou krému bez ovoce. Přikrýt alobalem nebo fólií a nechat přes noc ztuhnout v lednici. Dozdobit libovolným ovocem (já dávala jostu a černý rybíz)

 

 


 

 

Nepečená tvarohová bábovka

 

 Smetanová náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 4-5 PL cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker.

Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou, cukrem a poté zlehka vmíchat ušlehanou šlehačku a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem.

 

Postup: Bábovkovou formu vyložit potravinovou fólií, vlít polovinu hmoty, poklást piškoty a proslazeným ovocem (já dala směs rybízu a angreštu), do druhé poloviny přimíchat asi 3-4 PL šťávy, kterou pustilo proslazené ovoce, navrstvit do formy a zakončit piškoty. Nechat ztuhnout několik hodin v lednici.

 

 


 

 

Nepečené jahodové řezy

 

 

Čtvercovou formu vyložit fólií, dno poklást piškoty, boky cukrářskými piškoty.

Smetanová náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 5 PL cukru krupice, 1 šlehačka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker.

Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou a poté zlehka vmíchat ušlehanou šlehačku a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem. Na piškoty nalít polovinu smetanové hmoty, poklást další vrstvou piškotů, okapanými kompotovanými jahodami z 1 plechovky, nalít 2. polovinu smetanové hmoty a nahoru opět poklást piškoty. Šťávu z kompotu smíchat dle návodu s 1 dortovým želé, svařit a lehce vychladlé nalít na piškoty. Vychladit nejlépe přes noc v lednici.

 

 

 


 

 

Nepečená jogurtová polokoule

 

 

Ingredience: 1 Rama cremefine nebo šlehačka, 1 zakysaná smetana, 1 malý bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 3 PL moučkového cukru (podle chuti případně více či méně), 1 PL citronu, 1 ČL vanilkového aroma, 6 plátků želatiny, 50 ml mléka, 300 g směsi rybízu proslazeného 3 PL cukru, piškoty.

Postup: Mísu vyložit potravinovou folií. Ramu ušlehat s cukrem a vanilkovým cukrem, přidat zakysanou smetanu, jogurt, citron a aroma. Želatinu nechat nabobtnat 10 minut ve vodě, poté vymačkat. Kousek(zhruba půl plátku) rozpustit v trošce šťávy, kterou pustilo proslazené ovoce (ohřát šťávu a vmíchat želatinu-míchat do rozpuštění a nevařit!). Doprostřed mísy vyložené folií dát asi 2 PL ovoce a přelít šťávou s želatinou. Zbytek želatiny rozpustit v 50 ml teplého mléka, poté přidat 2 lžíce smetanové hmoty, rozmíchat a vmíchat do zbytku smetanové hmoty. Okolo navrstveného ovoce v míse vyskládat piškoty podél stěn mísy, nalít 1/3 smetanové hmoty a polovinu ovoce, poklást piškoty, poté nalít další třetinu smetanové hmoty, zbytek ovoce, poslední třetinu smetany a vršek poklást opět piškoty. Nechat ztuhnout nejlépe přes noc v lednici.

 

 


 

 

Nepečený dort s mangem

Ingredience: Na dort: 1 Rama cremefine, 400 ml zakysané smetany, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 2 PL citrónové šťávy, 1 kompot manga (okapané ovoce), piškoty. Na povrch dortu: šťáva z kompotu dolitá do 350 ml vodou, 1 vanilkový pudink, 2-3 PL cukru, 2 PL citronu.

Postup: Dortovou formu vyložíme folií, dno a boky poklademe piškoty. Ušlehanou Ramu, do které jsme vpracovali cukr, smícháme opatrně se zakysanou smetou a metličkou vmícháme do želatinového ztužovače připraveného podle návodu. Na piškoty nelijeme polovinu hmoty, poklademe okapaným ovocem, popř. piškoty, a zalijeme druhou polovinou (trochu hmoty si můžeme nechat na zdobení dortu sáčkem...dobře drží tvar). Šťávu z kompotu podle potřeby přisladíme a uvaříme v ní pudink. Po částečném zchladnutí nalijeme na dort. Zdobíme podle fantazie. Je to velice rychlé, i se zdobením hotové za necelou hodinku. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3-4 hodiny.

 

 

 


 

 

Piškotová nepečená polokoule

 

 

Na krém: 500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 1 ušlehaná Rama cremefine na šlehání, 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 želatinový ztužovač dr Oetker, 1/2 balíčku vanilkového Milk Shake od Dr Oetker, 2 ČL citronu.

Dále potřeba: 2 balíčky piškotů na vyložení mísy, ostružiny nebo jiné ovoce.

 Postup: Všechny ingredience kromě Ramy a ztužovače prošleháme, poté vmícháme ušlehanou Ramu a vmícháme do podle návodu připraveného ztužovače. Mísu vyložíme folií, piškoty, proléváme krémem, který prokládáme dalšími piškoty a ovocem. Vrchní vrstvu tvoří piškoty, na které se polokoule po ztuhnutí vyklopí. Necháme ztuhnou v lednici!

 

 

 


 

Nepečená bábovka s rybízem, jostou a višněmi

 

Ovocná hmota: 40 dkg směsi černého a červeného rybízu, josty a vypeckovaných višní, 200 ml vody, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr - vše rozvařit a zahustit 1 vanilkovým pudinkem (želatinu jsem nedávala, ale příště přidám alespoň 2 plátky nebo část želatiny z tvarohové hmoty, aby byla hmota soudržnější).

Tvarohová hmota: 50 dkg měkkého tvarohu, 1 ušlehaná šlehačka, 1 vanilkový cukr, 10 dkg cukru-sešlehat dohromady a přidat 1 sáček v troše mléka rozpuštěné sypké želatiny (20 g).

Postup: bábovkovou formu vyložit potravinářskou folií, nalít prochladlou ovocnou hmotu, na ni cukrářské piškoty, 1/2 tvarohové hmoty, opět piškoty a navrch zbylou tvarohovou hmotu. Důkladně vychladit.

 

 

 

 


 

 


 

 

Višňové řezy

 

 

Těsto: 20 dkg nadrcených sušenek, 10 dkg rozpuštěného másla, 2 PL rumu...promíchat a namačkat na dno dortové formy nebo malého pekáčku na pečicí papír....nechat 10 minut zapéct na 180 stupňů (není nutné, ale lépe se to při pečení spojí a podklad se nedrobí).

Višňová náplň: 1/2 kg vypeckovaných višní, 2 dcl vody, 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr...rozvařit a poté zahustit 1 vanilkovým pudinkem....nechat prochladnout. Smetanová náplň: 1 ušlehaná smetana, 1 zakysaná smetana, 8 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 4 plátky želatiny.

Postup: Na sušenky nalít polovinu smetanové náplně, poklást piškoty, na to lžící prochladlou višňovou náplň, druhou polovinu smetanové a nechat částečně ztuhnout v lednici nebo chvíli v mrazáku. Po ztuhnutí polít červeným dortovým želé. Podávat až 2. den, až se sušenky rozleží, důkladně vychlazené!!!

 

 

 


 

 

Tiramisu po česku podle Danilky

Ingredience: 2 balíčky dlouhých piškotů (já dala normální), 2 pomazánková másla (smetanová, bez příchuti), 2 smetany ke šlehání (po 250 ml), 150 g moučkového cukru, silné presso nebo z instantního kafe, trochu rumu.

Postup: Pomazánková másla vyklopíme do misky, přidáme smetanu, cukr. Trochu promačkáme vidličkou, aby nám to hned všechno nevystříkalo ... a hned šleháme do tuhého krému. Piškoty namáčíme do směsi rumu a kávy, klademe do formy nebo na plech, vrstvu pokryjeme krémem a postup opakujeme. Povrch sypeme kakaem. Důkladně vychladit.

.

 

 

 


 

 

Tiramisu z BE-BE sušenek podle Ireny 

Ingredience: 1 l mléka,2 vanilkové pudinkové prášky,2 lžíce cukru,4 balíčky BeBe - světlé,2 zakysané smetany,1 smetana ke šlehání,1 Smetafix-ztužovač,2 lžíce cukru,Granko na posypání.

Postup: Uvaříme vanilkový pudink z mléka, prášku a 2 lžic cukru. Ušleháme šlehačku se Smetafixem, smícháme zakysané smetany a 2 lžíce cukru a obě smetanové hmoty lehce smícháme. Na plech dáme: 1. vrstva: vyskládat BeBe 2. vrstva: 1/2 l pudinku 3. vrstva: vyskládat BeBe 4. vrstva: 1/2 l pudinku 5. vrstva: smetany Přes noc vychladit v lednici, podávat posypané Grankem..

 

 

 

 

 


 

 

Tvarohový dort s jahodami

Korpus: 1 světlé Bebe sušenky 1 tmavé Bebe sušenky 100g rozpuštěného másla (podle potřeby přidat) troška rumu (nemusí být) - kdo chce, může přidat cukr podle chuti-já nedávala , ale troška by chtěla.

Náplň: 500g tvarohu 320 ml šlehačky 125g cukru krupice 50 ml citrónové šťávy 1 vanilkový cukr 250g jahod 1 balíček želatiny dr. Oetker 60 ml vody 1 čiré dortové želé+ voda podle návodu.

Postup: Rozmixovat sušenky, přidat máslo, případně rum a cukr...aby vznikla lehce soudržná hmota...když se drobí, přidat máslo nebo rum. Dno dortové formy vyložit pečicím papírem, boky potřít máslem. Sušenkovou hmotu natlačit na dno i boky formy a dát do ledničky. Připravit želatinu podle návodu v 60 ml vody. Ušlehat tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, přidat citrónovou šťávu, ušlehanou šlehačku a vmíchat želatinu. Doporučuji ochutnat a podle chuti přisladit nebo přikyselit...jak je libo. Do formy klást na sušenkové dno rozpůlené jahody, zalít tvarohovou směsí.....dát ztuhnout do ledničky. Po částečném zatuhnutí poklást zbylými jahodami a přelít čirým želé.

 

 

 

 


 

Střecha z BE-BE sušenek

 

Ingredience: 1 balíček světlých, 1 balíček tmavých Be-Be sušenek, 150g moučk.cukru, 200g másla, 500g tvarohu rum, 2 banány.

Postup: Ušleháme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici BE BE sušenky, 3 řady po 7 kusech (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami BE BE poskládanými jako šachovnice,ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému, a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.Pak už jen krájíme.

 

 

 

 


 

Moučník za 5 minut

Ingredience: Do půllitrového hrnku (ne plechový) dáme:
1 vejce
4 PL (polév. lžíce) mouky
1/2 ČL (čaj. lžička) prášku do pečiva
3 PL cukru
3 PL oleje
3 PL mléka
(můžete přidat i trochu strouhaných ořechů)

Postup: vše smíchat, dát na 3 min. do mikrovlnky (na max.)
Než uvaříte kávu, moučník k ní je rychle hotový.
Dobrou chuť!

 

 

 


 

TOPlist